Omrežja mobilne telefonije po svetu

Ste se kdaj vprašali, kako je svet pokrit s signalom za celično mobilno telefonijo? Število operaterjev, ki so prisotni v neki državi, je sicer zelo različno, dejstvo pa je da je celična mobilna telefonija danes prisotna takorekoč povsod, kjer je prisotna ostala infrastruktura (ceste, elektrika in podobno).

Lastnosti omrežij v različnih državah sicer nihajo; v nekaterih državah (predvsem revnejših) so še vedno prisotna zgolj omrežja prve in druge generacije, ker se uporabljajo predvsem za telefonske klice in SMS sporočanje, medtem ko nekatere ponujajo tudi 3G omrežja. Zelo hitro se je na svetovnem nivoju zgradilo tudi omrežja LTE, oziroma omrežja četrte generacije.

Dejstvo, da je mobilni signal prisoten skorajda povsod, pa še ne pomeni, da boste povsod tudi lahko telefonirali s svojim mobilnim telefonom. Čeprav je tehnično to danes praviloma mogoče, saj telefoni podpirajo različne frekvenčne spektre, ki so v uporabi po svetu, mora namreč vaš operater imeti (posredno ali neposredno) dogovor z operaterjem v državi, kjer gostujete. Tako lahko njegov naročnik (torej vi), gostuje v omrežju države, kjer se nahajate.

Tukaj lahko vidite karto, na kateri so informacije o pokritosti sveta z mobilnimi omrežji: http://opensignal.com/networks/